Nio hästar ska hon tävla den här helgen Åby Ridklubbs Matilda Pettersson.

Hemmatävlingarna har startat på bästa sätt. En andraplacering i den inledande 1.20-metersklassen på Just Jet.

Några timmar senare en felfri ritt med Herta Beata på samma höjd och på 1,30 blev det en kvalificering till Falsterbo på Vivarri.

Artikelbild

| Ny start. Fredrik Spetz med lång meritlista och med i förbundets nya breddsatsning, vill jobba med långsiktighet och glädje.

Det var nära en rivning på sista hindret i solgasset.

– Hon har viljan och modet. Det var en liten touch där.

Hur säker var du på att bommen låg kvar?

– Det var jag när jag kollade efteråt . . ., säger 26-åringen som fyller 27 i år.

Artikelbild

| Intensiv helg. Klasserna avlöste varandra under den andra tävlingsdagen. Men den stora tyngdpunkten ligger i nästa helgs klasser.

Det var spontan glädje över biljetten till hästfesten i sommar tillsammans med en av ägarna Jessica Eriksson.

Men bara för en mycket kort stund.

– Det är jätteroligt men det är bara en, än så länge. Falsterbo är bara ett delmål.

Vad är det stora målet då?

– Det får vi se. Men ser jag mållinjen efter Falsterbo kommer jag inte vidare sedan. Det är inte rätt tänk, säger Matilda.

Mamma var Mona Pettersson var dressyrryttare och köpte första A-ponnyn till Matilda när hon var nio månader. Men Matilda föredrog hoppningen och fick mamma som tränare.

– Det har hon varit fram till nu. Helena Persson är lite mentor för mig på de högre 1,50-klasserna.

Det kommer hon få testa på nästa helg när de stora tyngre klasserna startar. Då blir det också äldre lite mer färdiga hästar.

– Jag kommer starta bland annat med Head over Hills. Nya Just Joy är jag lite nyfiken på vad den kan göra, säger ridtjejen.

Finns det något du är rädd för inne på banan?

– Det är på vintern när jag hoppar. Jag har inget ridhus där i bor och det tar så mycket tid att åka och lasta. Det vore drömmen, säger den målmedvetna ridtjejen som vill sätta långsiktiga mål.

Samma tänk med på ett annat sätt är det för Norsholmsryttaren Fredrik Spetz. Han har jobbat med Maria Gretzer, dansken Tomas Velin och världsnamnet Marcus Ehning.

Den första helgen är för hästarna som ska lära sig och kliva uppåt i framtiden.

– Det här är ett utmärkt tillfälle. De yngre hästarna kan gå lite upp och ned, speciellt om de är lite "tittiga". Det är mycket inramning, tält runt banan, fina hinder som vissa hästar tittar lite mer på. Men det är därför vi är här. För att vi ska lära dem och att de ska vänja sig vid den miljön. Vad de ska göra på ett bra sätt som de ska ta med sig vidare i klasserna när de blir äldre, säger Fredrik mellan två starter.

Kommande helg kommer han tävla flera lovande åttaåringar.

Men hans starkaste namn Chamie RTG är nyligen såld.

– Det var en svensk ungdomsryttare som köpte honom. Det var inte min häst, den ägdes av Magnus Andersson. Man kommer till det läget att hästarna behöver säljas också. Det är det som är den här kombinationen att leva på, och samtidigt satsa på sporten. Hon hade precis börjat ta placeringar i Grand Prix-hoppningar, berättar Spetz och tillägger.

– Jag har tio olika hästar i stallet och rider åt olika ägare. Jag trivs bra med det och har jättebra hästägare som tycker det här är kul. Allt bygger på att man anser att det här är väldigt roligt och att hålla en bra relation. Förhoppningsvis vill de bygga något på lite längre sikt. Det blir olika uppdrag med olika hästar och alla har olika målsättning.

Till nästa helg kommer han rida Mexico samt åttaåringarna Vivamunde Z och Holsteinerhingsten Daquar CC 1236.

– En godkänd hingst som ägs av Claes och Carin Pettersson som är arrangören för tävlingen. Man kan säga att det är på hemmaplan, säger Norsholmsryttaren Fredrik Spetz.