MATCHGUIDE: Allt du behöver veta före heta seriefinalen

Dolphins mot Jämtland. Seriefinal och en häftig coachduell ovanpå det. Här är allt du behöver veta om fredagens heta ligamöte i Norrköping.

Mikko Riipinen och Adam Ramstedt ställs mot förre Dolphins-coachen Adnan Chuk.

Mikko Riipinen och Adam Ramstedt ställs mot förre Dolphins-coachen Adnan Chuk.

Foto: Bildbyrån/Montage

Basket2023-12-06 06:00

Vad: Norrköping Dolphins–Jämtland. 

Var: Stadium Arena.

När: Fredag 19.04.

Följ matchen

Matchen sänds på våra sajter, sändningen startar med en studio 18:40.

Du hittar sändningen här!

undefined
Adam Ramstedt är en av alla stjärnor i Dolphins breda trupp.

Coachduellen

Mikko Riipinen mot Adnan Chuk. Det är kanske uttjatat vid det här laget med duellen mellan Dolphins två senaste guldcoacher, men det finns alltid en extra laddning när de ska mötas.

Hur ser du på det?

– För min del är det inte något annorlunda än att möta någon annan. Det är inget särskilt mer än att jag tycker att de är ett jättebra lag. Sedan tycker jag att det är lite tråkigt att man ser ner lite på de andra lagen och att det bara skulle handla om oss två. Det finns definitivt andra som kan utmana också, svarar Mikko Riipinen.

Ni är halvvägs till Borås ligarekord med 22 raka segrar, är det något du tänker på att ni kan uppnå?

– Vi slog vårt klubbrekord med 16 raka segrar för två år sedan. Det var roligt då. Men det är väldigt långt dit och för mig är prestationen viktigast. Vi ska gå framåt och bli bättre, det är så vi har största möjligheten att vinna i slutändan. När Borås satte sitt rekord vann de ändå inte grundserien till slut och åkte ut i kvartsfinal eller semifinal. Något rekord är inget som vi pratar om.

Elva raka segrar, men hur långt från ert max är ni så här långt?

– Man kan säga så här att upp till vårt max-max, det bästa det här laget kan göra, då är vi långt ifrån. Våra sämre perioder är alltför långa, vår lägstanivå för låg och våra bra perioder är inte tillräckligt långa än. När vi når dit på slutet av säsongen kommer vi bli ett monster. Sedan kan vi inte vara där redan nu och sett till vad som är rimligt att vi kan prestera den här tiden på året så gör vi det helt okej. 

undefined
Mikko Riipinen ser fram mot seriefinalen mot Jämtland.

Höjdpunkterna

Dolphins besegrade Luleå under måndagen, i en match som i både för- och eftersnacket mest handlade om korvregnet. Luleå promotade matchen med detta, som en koppling till lagens möte i slutspelet 2022 när det kastades in korv från läktaren.

Den här gången tände det mest Dolphins dock som vann klart – igen. Här är höjdpunkterna från måndagens match:

Jämtlandskollen

FREDRIK SJÖLUND, sportchef på Östersunds-Posten:

Hur ser du på Jämtlands säsong så här långt?

– Den har resultatmässigt varit bättre än de spelmässiga prestationerna. Jämtland har lyckats vinna, trots att spelet inte riktigt stämt. Lagets bästa spelare under förra säsongen, Pierre Hampton, har varit skadad och inte riktigt kommit upp i toppformen ännu. Det finns sparkapital fortsatt.

Vad har varit utropstecknen och frågetecknen hittills?

– Utropstecknet har varit nyförvärvet Tra Holder som just nu känns som en given kandidat till MVP-titeln i ligan. Han har avgjort matcher helt på egen hand och tillfört en dimension i spelet som Jämtland saknade under förra säsongen. Han är en riktigt intressant spelare som även en neutral åskådare kan uppskatta.

– Frågetecknen handlar om Hampus Åhlin och Tito Casero som båda lämnade Jämtland hastigt under säsongen. Nu har klubben värvat Nisre Zouzoua som ersättare till Casero, det återstår att se om ivorianen når upp till samma nivå. Det kommer att behövas. Att hitta en svensk spelare som håller Åhlins nivå eller högre, mitt under brinnande säsong, det är närmast omöjligt. Där måsten någon av de egna produkterna ta ansvar. 

Finns det något som talar för att det här är säsongen när Jämtland ska kunna utmana Norrköping Dolphins fullt ut i ett slutspel?

– Norrköping är tydligt stora favoriter. Men som jag ser det är Jämtland den enda rimliga utmanaren. Men då måste en del spelare i truppen ta kliv framåt, namn som Felix Edwardsson och Flo Thamba är två exempel på spelare som har en extra växel att lägga in. Och att truppen håller sig skadefri under slutspelet.

undefined
Flo Thamba är en nyckel för Jämtland.

Läget i lagen

Dolphins har frågetecken för ett par spelare. Marcus Tyus är borta ytterligare minst en månad efter sin brutna hand. Nathan Dawit åkte på en hjärnskakning mot Luleå och är också tveksam till spel även om det inte är helt uteslutet än. Issac Vann var däremot tillbaka från skada senast.

Jämtland har saknat John Pålsson en tid. Nyligen lämnade amerikanen Tito Casero klubben av familjeskäl. Ersättaren Nizre Zouzoua är på plats och om alla papper är klara kan han eventuellt debutera i fredagens seriefinal. 

undefined
Issac Vann är tillbaka efter sin skada.

Lagen i siffror

Vinster hittills (elva spelade matcher):

Dolphins: 11.

Jämtland: 9.

Placering i tabellen:

Dolphins: 1.

Jämtland: 2.

Bästa poänggörare:

Dolphins: Issac Vann 16,2 poäng/match.

Jämtland: Tra Holder 21,1 poäng/match.

Bästa returtagare:

Dolphins: Adam Ramstedt 8,0 returer/match.

Jämtland: Seth LeDay 9,7 returer/match.

Flest assist:

Dolphins: Tim Schüberg 6,3 assist/match.

Jämtland: Tra Holder 4,9 assist/match.

undefined
Tra Holder är en av Jämtlands viktigaste spelare.

Tipset

Dolphins vinner en jämn match, 78–70.

Adnan Chuk återvänder till Norrköping med sitt Jämtland.
Adnan Chuk återvänder till Norrköping med sitt Jämtland.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!