På lördagskvällen tvingades polisen i Köpenhamn rycka ut på ännu ett larm om skottlossning i stadsdelen Nørrebro. Två unga män, som polisen beskriver som "slumpvisa offer", fördes till sjukhus men uppges inte ha livshotande skador.

Skjutningen var den senaste i en rad av fler än tjugo skottlossningar i huvudstaden under de senaste två månaderna. Och det var tredje gången på kort tid som allmänheten fastnat i korselden när Nørrebros gäng gjort upp.

Siktar dåligt

Det är inte för att de försöker träffa slumpvisa personer, men kombinationen av att de inte siktar särskilt bra och att de är väldigt nervösa gör det farligt för oss som bor här, säger Nørrebrobon Terje Bech.

Tillsammans med andra boende i stadsdelen driver han medborgarinitiativet "Vi tar gatan tillbaka" som på söndagen planerade att hålla en protest mot gängvåldet.

Vi har fått nog. Det är för våldsamt. Det är för ofta, säger Terje Bech.

Ny våldsvåg

Köpenhamnspolisen kan inte med säkerhet säga om lördagens skjutning var gängrelaterad men har kopplat sommarens skottlossningar till en pågående konflikt mellan den kriminella paraplyorganisationen Loyal to Familia och konkurrerande grupper.

Söndagens protest blir den tredje som "Vi tar gatan tillbaka" arrangerat sedan gängstriden blossade upp. Men medborgarinitiativet är äldre än så. "Vi tar gatan tillbaka" såg dagens ljus för nio år sedan, då Nørrebro skakades av en liknande våldsvåg.

Under den mellanliggande perioden har det varit en otroligt fredlig stadsdel, säger Terje Bech.