Friskolekoncernen Fria Läroverken i Sverige AB, med huvudkontor i Norrköping, förestår den internationella skolan. Den har även skolor på flera andra orter. I Karlstad finns största skolan, med 565 elever.

– Vi ska bygga en ny skola i Smedby, vid Rambodal. Kommunen erbjuder mark och vi kommer att hyra lokal av fastighetsbolaget Hemsö, som ska bygga åt oss, berättar Christine Karmfalk, vd för Fria Läroverken.

Under första läsåret, när skolan i Smedby byggs, sker undervisningen i hyrda lokaler på Kvarngatan. Där kommer 150 elever i årskurserna 4-8 att studera. Nybyggda skolan i Smedby ska ta emot 480 elever i årskurserna 4-9.

Artikelbild

| Gunnar Andersson monterar möblerna i den nya skolan som öppnar den 21 augusti. Christine Karmfalk, vd Fria Läroverken, tittar på.

Den internationella skolan har lockat många sökanden.

– Det var 1 300 sökanden i våras, säger Christine Karmfalk.

Enligt henne har det också visats intresse för lärartjänsterna som utlysts. Många av lärarna har utländsk bakgrund, från exempelvis Australien, England och Kina. Någon har bott och verkat i Frankrike.

– Vi har lärare från alla världsdelar. Det är jätteskojigt! Och alla är utbildade lärare, säger Christine Karmfalk, som rekryterat rektorn Steven Battye från England. Han har flerårig vana av att leda undervisning i internationell miljö.

Artikelbild

| Rundvandring. Rektorn Steven Battye guidar de nya lärarna i lokalerna på Nordic International School.

Det speciella med denna skola är att en betydande del av undervisningen sker på engelska.

– Vi har vanliga ämnen, men lite mer timmar. Det är längre dagar, i 9:an till klockan 16. Det finns också studiestugor på eftermiddagarna och man kan ta internationell GCSE-examen, säger hon.

Artikelbild

| Snart klart för start. Nu ska bara möblerna installeras, så är det kalrt för undervisning i Nordic International Schools lokaler på Kvarngatan i centrala Norrköping. Christine Karmfalk, vd Fria Läroverken, visar lokalerna.

Undervisningsmaterialet har också en internationell prägel:

– Vi har köpt in en pedagogisk modell med olika teman, exempelvis valuta. Vad händer om man växlar dollar och yen till svenska kronor? nämner hon som exempel.

Artikelbild

| Tillfälliga lokaler. Första läsåret studerar eleverna i Nordic International School i lokaler på Kvarngatan 34 i centrala Norrköping. Christine Karmfalk, vd Fria Läroverken, visar ett av klassrummen.

Dessutom vill man erbjuda skolgång med ordning och reda. Rektorn Steven Battye framhåller i sin presentation på skolans webbsida att det ska vara tydliga regler kring uppförande, klädsel och undervisning: "As a school, we will have a clear code of conduct, dress code and high academic standards", skriver han.

Eleverna som antagits har olika bakgrunder. Ett par av dem kommer från Pakistan. Deras föräldrar arbetar vid ett företag med internationella kopplingar.

Artikelbild

| A room with a view. Christine Karmfalk, vd Fria Läroverken, i lärarnas arbetsrum där man har utsikt över Kvarngatan.

– Vi har en vänskola i Pakistan, så det är jätteroligt att vi har ett par elever därifrån, säger Christine Karmfalk.