Mannen var som alternativ anklagad för brott mot djurskyddslagen. Tingsrätten har nu dömt honom till att betala 3 000 kronor i dagsböter för det brottet.

Det var i juli 2016 som han hade tejpat käften på sin Glasögonkajman, som han införskaffat två veckor tidigare. När han tog med sig sitt nya husdjur till Vasaparken transporterade han den i en väska.

När polisen, som fått larm om händelsen, kom till Vasaparken beslagtogs kajmanen. Den omhändertogs sedan av Tropicarium i Kolmården, som skulle besluta om den skulle avlivas eller fraktas till någon djurpark.

Kajmanens ägare medger att han var medveten om att akvariet som han hade för kajmanen var för litet och sökte efter ett större. Att han tejpade käftarna på kajmanen var för att den inte skulle bita någon. Han säger sig ha sett filmklipp på Youtube att man tejpade käftarna under transport.

Vid ett hembesök hos ägaren, som gjordes av en djurskyddshandläggare på länsstyrelsen kom det fram att han förvarat kajmanen i en balja som inte alls motsvarar det utrymme en reptil av det här slaget kräver. Den kräver en vattenbassäng i en storlek av nio- tio badkar. Ägaren har medgivit de faktiska omständigheterna.

Tingsrätten anser inte att ägaren till kajmanen har varit grovt oaktsam eller utsatt djuret för sådant lidande att djurplågeri ska kunna utdömas. Däremot anser tingsrätten att ägaren av oaktsamhet har brutit mot föreskrifter som meddelats med stöd av djurskyddslagen och han döms därför för brott mot den lagen.

Kajmanen lär inte tagit någon större skada av att transporteras, även om den blivit nedkyld och stressad.