Kamratstödföreningen inom IOGT-NTO i Norrköping satsar på att bryta ensamhet, utanförskap och missbruk. Just de verksamheten tog fart på allvar 2013 på initiativ av Barbara Wennerstrand som då flyttat till Norrköping från ett motsvarande engagemang i Växjö.

– Mina egna erfarenheter driver mig, säger hon. Det var först när jag gick med i IOGT-NTO hemma i Växjö jag insåg att jag själv kom från en dysfunktionell familj. När jag flyttade till Norrköping för fyra år sedan tänkte jag mest ta det lugnt och vara mammaledig. Men det dröjde inte länge förrän föreningen hade övertalat mig att ta ansvar för kamratstödet här.

Under de senaste åren har också kamratstödet vuxit. På flera sätt. Dels har antalet besökare blivit flera och dels har utbudet av aktiviteter blivit bredare.

Artikelbild

| Väggprydnad. Rörelsens helnyktra inställning speglas i form av retroaffischerna i lokalen på Trädgårdsgatan.

– En stor del av våra insatser nu är riktade mot nyanlända, säger Barbara Wennerstrand. De riskerar att hamna i ett utanförskap och det vill vi undvika. Vi erbjuder bland annat läxhjälp och språkträning. Belöningen är att kamratstödet i dag utgörs av en härlig mix av människor och ursprung. Till hösten räknar vi också med att starta en särskild kvinnogrupp.

Nyligen valdes 34–åriga Barbara Wennerstrand in i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse.

– Det ska bli spännande att få delta i utvecklingen av en av landets viktigaste folkrörelser, säger hon. Att förnya och modernisera rörelsen känns som en häftig utmaning. Inte minst med hjälp av kamratstödstänket.