Den urspårade festen hölls på en paintball-arena i Norrköping i juni förra året. Personalen på ett lokalt företag hade där samlats för att umgås, men två av de rejält överförfriskade medarbetarna skulle under kvällen komma i luven på varandra.

Efter ett antal förolämpningar åt vardera håll ska en av männen ha kastat en ölburk i magen på den andre. Denne, en 20-årig man, svarade då med ett hårt knytnävsslag rakt i ansiktet. Kollegan började blöda av slaget och visade sig senare ha fått både en hjärnskakning och tandskador.

20-åringen åtalades för misshandel, men har i rätten hävdat att han agerade i nödvärn. Han kände sig nämligen hotad och slog därför i "ren reflex", förklarar han.

Detta motsägs av nyktra vittnen, som berättar att en tredje person hade gått emellan och särat på männen redan innan slaget utdelades.

Därför menar tingsrätten att det knappas kan röra sig om nödvärn och dömer nu 20-åringen. Straffet blir en villkorlig dom och han ska även betala 4 000 kronor i dagsböter samt knappt 17 000 kronor i skadestånd till kollegan.