En enig bygg- och miljöskyddsnämnd beslutade under onsdagen att gå på tjänstemännens linje och förbjuda företaget Wellnox att marknadsföra sin juicer.

– Ja. Det var en helt enig nämnd som följde tjänstemännens förslag, säger förste vice ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden, Lars Karlsson (S).

Beslutet innebär att företaget inte får marknadsföra sina produkter i kundtidning, på hemsida eller i sociala medier där de säger att juicer av märket "RÅ" har egenskaper som förebygger, behandlar eller botar sjukdomar. Företaget får inte heller hänvisa till sådana egenskaper. Utöver det här betyder förbudet att bolaget inte får komma med allmänna hälsopåståenden som inte är kopplade till godkända sådana. I beslutet sägs också att förbudet ska gälla även om beslutet överklagas.

Artikelbild

| Yttrandefrihet? Thomas Sjölander, vd för Wellnox, har inte bestämt sig om man ska överklaga bygg- och miljöskyddsnämndens beslut.

Thomas Sjölander är vd för Wellnox. Han är inte överraskad över beslutet. Han vet inte om företaget ska gå vidare med frågan till nästa instans, alltså till länsstyrelsen.

– Det har redan kostat oss mycket tid och pengar. Så vi får fundera hur vi gör. Om vi överklagar. Men jag tycker att det är konstigt att en kommun som säger att man vill värna om företag lägger ned så mycket tid på det här, säger han.

Men det finns ju lagar som kommunen säger att man har stöd av. Räcker inte det?

– Vi hävdar att kunder ska få säga vad de vill om våra produkter. Det ingår som jag ser det i yttrandefriheten. Det har kommunen överhuvudtaget inte svarat på. Det skulle vara principiellt intressant att gå vidare med det här. Men det får vi fundera över nu, säger han.