"Det tar tid att ändra attityderna"

Upp 13 placeringar. Men Finspångs kommun ligger ändå i botten av Sveriges kommuner när det gäller företagsklimatet.

Ulrika Jeansson (S) tycker att kommunen har gjort en hel del när det gäller att förbättra företagsklimatet, men att det också finns mycket kvar att göra.

Ulrika Jeansson (S) tycker att kommunen har gjort en hel del när det gäller att förbättra företagsklimatet, men att det också finns mycket kvar att göra.

Foto: Mikael Grip

Finspångs kommun2019-09-24 16:00

När arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv rankar företagsklimatet hamnar Finspångs kommun i bottenskiktet. Finspång når placering 237 av 290. En förbättring med 13 placeringar jämfört med föregående år.

– Det är positivt att det går åt rätt håll och vi har jobbat ganska mycket med de här frågorna. Men vi är långt ifrån nöjda med siffrorna i den här undersökningen. Det handlar om att ändra attityder och det tar tid, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

Tjänstemännens attityder till företagande och kommunens service till företag har marginellt förbättrats jämfört med 2018 och ligger fortfarande i botten av landets kommuner.

– Vi har gjort studiebesök i andra kommuner för att se hur de jobbar. Det här är ett stort problem och det är viktigt att företagare och även privatpersoner snabbt kan få den hjälp de behöver av vår kommun. Det här är något vi måste förbättra, betonar Ulrika Jeansson.

Hur ska kommunen jobba framåt för att hamna högre upp i rankingen?

– Det gäller att hålla ut och fortsätta det arbete vi har påbörjat.  Att kommunens handläggningstider blir så korta som det bara går är jätteviktigt och något vi jobbar med.

På den mer positiva sidan finns bland annat att allmänhetens attityder till företagande och medias attityd till företagande har förbättrats jämfört med 2018. Även tillgång till kompetens upplevs bättre än föregående år.

Solna toppar listan när det gäller bästa företagsklimatet bland Sveriges kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!