SM i motocross i Finspång har blivit en mångårig tradition. Lördagens final på Eliantorpsbanan anordnas återigen i Finspångs MS regi.

– Vi är den enda klubben i landet som fått arrangera tävlingarna tio år i rad och vid hela fyra tillfällen har vi prisats som årets arrangör, säger Stig Andersson, ordförande i FMS.

Ledningsstaben hoppas på lite duggregn dagarna före tävlingen, vilket skapar goda banförutsättningar.

Artikelbild

| I samspråk. Ordförande Stig Andersson och marknadsansvarige Staffan Jonsson diskuterar lördagens SM-arrangemang.

– "Småduggande" gör banorna perfekta. Är banan fuktig håller ytan bättre, påpekar Staffan Jonsson, marknadsansvarig i FMS, som vid sin bostad i närheten av banan uppmätt hela 146 millimeter regn på två veckor.

Hela Eliantorpsområdet är sedan 2007 miljöcertifierat av Svenska Motorcykelförbundet (Svemo) och målet är att ha Sveriges bästa anläggning för motocross, enduro och folkrace.

Det byggs både en ljudvall och en åskådarvall inför helgen.

– Vi hoppas på 3 000 åskådare. 120 förare i fyra klasser kommer till start. Startfältet håller hög klass, det kommer bli riktigt bra race, betonar FMS koordinator Örjan Norblad.

Några hemmaförare deltar inte i SM-tävlingarna.

– Men vi har flera jätteduktiga ungdomar. Vi har satsat mycket på crosskola och "prova-på-verksamhet". Det är en satsning som vi tror kommer ge resultat i framtiden, understryker Stig Andersson.

Det är många funktionärer och sponsorer som ligger bakom arrangemanget, som avslutas med en bankett i Kulturhuset på lördagskvällen.

– Målet är ett perfekt arrangemang, konstaterar Staffan Jonsson.