Unga som vill in på bostadsmarknaden möts av en stängd dörr

Unga som vill flytta hemifrån möts av höga krav som effektivt stänger ute alla som inte kommer från en resursstark bakgrund. Nu måste politiken agera för att inte lämna en hel generation ute i kylan.

Många bostadsköer kan man först ställa sig i när man fyller arton och har man inte föräldrar som kan gå in med pengar till en kontantinsats så kvarstår blancolån eller en dyr andrahandsmarknad, skriver Johan Nyhus, förbundsordförande HSB och Lars Stjernkvist, ordförande HSB Östra.

Många bostadsköer kan man först ställa sig i när man fyller arton och har man inte föräldrar som kan gå in med pengar till en kontantinsats så kvarstår blancolån eller en dyr andrahandsmarknad, skriver Johan Nyhus, förbundsordförande HSB och Lars Stjernkvist, ordförande HSB Östra.

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Debatt2024-05-08 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

HSB har med hjälp av analysföretaget Evidens granskat hur mycket man behöver spara i månaden för att kunna köpa ett eget boende. I toppen av listan hittar man exempelvis Stockholm där en ungdom behöver spara över 11 600 kronor i månaden i fem år för att kunna köpa en egen bostad. 

Men även utanför de största städerna är kraven höga, i Umeå krävs det cirka 7 600 kr i månaden i fem år och i Linköping dryga 3 300 kr. Norrköping ligger bättre till jämfört med många andra orter, här krävs det 1 681 kronor i månaden i fem år.

Vissa menar att lösningen är att ställa sig tidigt i bostadskö och att undvika att ta lån. Men för unga vuxna utan resursstark bakgrund är de alternativen inte lika enkla. Många bostadsköer kan man först ställa sig i när man fyller arton och har man inte föräldrar som kan gå in med pengar till en kontantinsats så kvarstår blancolån eller en dyr andrahandsmarknad.

Det finns en annan möjlighet, ett förslag som noga utretts och är redo att sjösättas. Det kallas för startlån, ett lån med en statlig garanti riktat till kreditvärdiga förstagångsköpare. Med det kan man låna upp till 95 procent av bostadens värde, vilket drastiskt minskar sparhorisonten för unga vuxna. Exempelvis sjunker de 11 600 kronorna i månaden i fem år i Stockholm ner till 1 700 kr. Men även här i Norrköping skulle summan sjunka från 1 681 kronor i månaden i fem år ner till 779 kronor.

Vi är väl medvetna om hushållens skuldsättning och de risker som följer med detta, men här handlar det alltså om att staten tar ett särskilt ansvar för att göra det möjligt för unga att ta sig över tröskeln till bostadsmarknaden.

De höga kraven är inte bara något som drabbar den enskilde individen, utan påverkar hela samhället i stort. Bostadsbranschen befinner sig just nu i den värsta krisen sen 90-talet. Det byggs knappt någonting och det kommer dröja länge innan nya bostäder står klara. Konsekvenserna blir en än värre bostadsbrist som leder till att unga får det ännu svårare att flytta dit jobb och utbildningar finns.

Med startlån blir det inte bara möjligt för 400 000 förstagångsköpare att kliva över tröskeln till ett eget hem, det bidrar också till att stärka upp bostadsbyggandet. För ska vi möta bostadskrisen behövs det byggas fler bostäder och fler möjligheter för unga att flytta hemifrån. Då måste ansvariga politiker agera, allt annat vore ett att slänga igen dörren i ansiktet på nästa generation.